Today in history 14 February 2022
Greetings from:
upscexperts@gmail.com
Current Affairs / GK HISTORY
|Experts| |India| |ExpertsTalks|
Today in history
13-02-2022 *
Today's highlights in history *
* According to the calendar, February 14 is the 45th day of the year (45th in leap years). There are 320 days until the end of the year. *
Congratulations to our space scientists on the successful launch of PSLV C52 mission. EOS-04 satellite will provide high resolution images under all weather conditions for agriculture, forestry and plantations, soil moisture and hydrology as well as flood mapping.
* πΉThe significance of today πΉ *
*π Autism International Day *
* π International Book Donation Day *
*π International Quirklon Day *
* π World Noise Therapy Day *
*π World Wedding Day *
* π World Dravidian Shakti Pooja Day
* πHistory Eventsπ *
* π1556 * - Akbar became the Emperor of Delhi at the age of fourteen.
* π1628 * - Emperor Shah Jahan was crowned at Agra.
* π1743 * - Henry Pelham becomes British Prime Minister.
* π1912 * - Recognizes Arizona as the 48th and last U.S. state.
* π1918 * - The Soviet Union adopts the Georgian calendar.
* π1919 * - The war with Poland and Russia begins.
* π1920 * - League of Women Voters established in Chicago.
* π1924 * - International Business Machines Corporation or IBM. Established.
* π1945 * - Chile, Ecuador, Paraguay and Peru join the United Nations.
* π1946 * - The University of Pennsylvania in the United States launches the first electronic computer, the ENIAC or "Electronic Numerical Integrator and Computer".
* π1949 * - First session of the Knesset, the Israeli parliament.
* π1961 * - Discovered the element lorensium with atomic number 103.
* π1961 * - Shanti Prasad Jain founded the Bharatiya Jnanpith.
* π1989 * - The Union Carbide Company agreed to pay $ 470 million to the Government of India in compensation for the 1984 Bhopal disaster.
* π1989 * - Iran's spiritual leader Ayatollah Khomeini orders the assassination of author Salman Rushdie.
* π1989 * - The world's first satellite sky phone is launched.
* π1989 * - Global Positioning System or GPS. The first 24 satellites needed for the system have reached orbit.
* π1990 * - Voyager satellite first captures image of the Solar System.
* π2000 * - Near-Schumacher satellite 433 enters the atmosphere of the asteroid Eros.
* π2005 * - Former Lebanese Prime Minister Rafiq Hariri is assassinated.
* π2005 * - Seven people are killed and 151 injured in a series of bombings in Manila, Philippines. Al Qaeda extremists are believed to be behind this.
* π2010 * - Veluthambidalava Memorial Museum inaugurated at Mannady near Adoor.
* π 2015 * - Aam Aadmi Party's Arvind Kejriwal takes over as Delhi Chief Minister.
* π2018 * - India remain number one in Test cricket and number one in ODI cricket. India took the lead in the six - match series against South Africa, beating South Africa to second place.
πΉBirthdaysπΉ
Memories
* π·Alice Marion Ellen Bailey * - Alice Marion Ellen Bailey (born 11 November 1875 - died 14 February 1955) is an Australian artist. Her paintings were exhibited at the Melbourne Society of Women Painters from 1917–1955.
* David Hilbert * - David Hilbert (23 January 1862 - 14 February 1943) was a German mathematician. He is considered one of the most influential mathematicians of the late nineteenth and early twentieth centuries.
* π·William Hease * - William Hease was an American cinematographer and director of several short films. (B. 1847 - 14 Feb: 1910) He worked with Thomas Edison on the development of the kinetoscope. One of the earliest films, The Kiss, was directed by William Heese.
πΊ 14 February 2022 Current Affairs
Question 01. Recently a 1200 year old Buddha statue has been recovered.
Answer: Italy
Question 02. Recently which country has expanded its presence in the Pacific with the Solomon Islands Embassy after 29 years?
Answer: America
Question 03. Where has the 4th meeting of foreign ministers of the quad countries (India, America, Japan, Australia) been held recently?
Answer: Melbourne
Question 04. In which state has Adani launched the 'Haldia Dock Project'?
Answer: West Bengal
Q 05. When will Kerala's Sabarimala temple reopen for devotees?
Answer: February 12
Question 06. Recently Ravi Tandon has passed away, he was associated with which field.
Answer: Film director
Question 07. Which country has recently listed koala as an endangered species?
Answer: Australia
Question 08. Recently schools of which state will reopen to work at full capacity for all classrooms and offices.
Answer: Uttar Pradesh
Question 09. What is the name of the 5th and last patrol vessel recently built by Goa Shipyard Limited under the Coast Guard Offshore Patrol Vehicle project.
Answer: Capable
Q10. Recently who has been awarded the ICAI Award for Excellence in Financial Reporting?
Answer: RailTel
ππ«ππ«ππ«ππ«ππ«πππ«ππ«ππ«
*14 FEBRUARY 2022*
*♨️ VICHINTAN ♨️*
*π§ TODAY'S INSPIRATION π§*
www.expertsiasacademy.com
Patience is that rope which saves our lives from drowning in the ocean of sorrow!
π *TODAY ONWARDS LET'S* be patient in all situations...
ππ«ππ«ππ«ππ«ππ«πππ«ππ«ππ«
Happy day dears! Thank you!
#up #bihar #Chandigarh #himachalpradesh #Haryana #gujrat #karnataka #Lakshadweep #MP #Maharastra #rajasthan #india #mumbai #delhi #kolkata #goa #Hyderabad #bangalore #shimla
#inspiration #Instagram #motivation #instagood #instapic #instadaily
#children #knowledge #college #teachers
Comments
Post a Comment